Guide: Webbhotell eller Sitebuilder?

Utvecklingen av tjänster som gör det möjligt att lägga upp en egen hemsida har växt lavinartat. Idag är det inte alls lika självklart om du ska välja ett webbhotell eller en sitebuilder.

Det klassiska webbhotellet ger förvisso större kontroll och mer möjligheter vilket varit sitebuilders stora nackdel under lång tid. Egentligen är det så än idag men vissa behov har försvunnit och andra har lösts av de som erbjuder sitebuilders.

Shopify

Om du ska starta en e-butik finns det t.ex. väldigt bra färdiga lösningar som Shopify att luta sig mot vilket gör att du lätt kommer igång och får hjälp med med mycket. Att välja en annan väg och satsa på WooCoomerce på ett webbhotell ger fler möjligheter men också fler fallgropar vilket kan vara avskräckande för den som är ny.

För att göra det hela ännu svårare har webbhotellen börjat erbjuda färdiga WordPress-paket där du får hjälp och support för att få igång en hemsida eller blogg med just WordPress. Detta gäller även e-handelsverktyget WooCommerce som bygger på WordPress i grunden.

WordPress = Webbhotell

Om du vill använda WordPress eller WooCommerce bör du satsa på ett webbhotell som har bra stöd för WP.

Webbhotellet ger dig bra tillgång till att installera vilka teman och tillägg som du själv vill. Samtidigt får du möjligheten att göra alla anpassningar och speciella inställningar som ett webbhotell erbjuder. Det ger frihet och risken att du låst in dig tekniskt minskar.

Webbhotellens goda förmåga att sätta upp egna e-postadresser för ditt domännamn gynnar dig också. Skulle ditt företag och e-handelslösning växa kraftigt har du har rätt grunder för att välja vilken väg du själv vill.

Med WordPress menar vi mjukvaran som installeras på webbhotell och som använder sig av PHP och MySQL. Det ska inte förväxlas med WordPress.com som är en webbtjänst likt en sitebuilder som gör det möjligt att skapa en blogg eller hemsida digitalt utan behovet av webbhotell.

En manuell installation av WordPress kan skrämma bort den som inte har erfarenhet av att installera PHP-mjukvara på webbhotell. Som tur är erbjuder idag alla webbhotell one-click-insllationer av mjukvara så som WordPress.

En-klicks-installationer är lätta att följa även för novisen där du svarar på några enkla frågor om vilket användarnamn och lösenord du önskar samt namnet på din hemsida. Efter några klick är allting klart och du kan börja konfigurera din hemsida genom gränssnittet.

WordPress är ett kraftigt verktyg men det utmanas av sitebuilders som tycks minska skillnaderna för var år som går.

Sitebuilders – Hemsidebyggare

Sitebuilders för 10 år sedan var otroligt begränsade i vad de kunde åstadkomma. Resultatet blev aldrig riktigt bra men sedan dess har de blivit successivt blivit bättre.

Förutom att de blivit bättre har tjänster växt fram som även erbjuder detta för e-butiker. De är lätta att konfigurera med betaltjänster och erbjuder en helhetslösning som dock ofta låser in i dig i deras plattform.

De är ett bra sätt att börja och komma igång och det går att växa sig väldigt stor med tjänsterna. Önskar du speciallösningar blir det svårare men annars är det relativt smärtsamt. Kostnaden kan i slutändan bli större än vad den hade behövt vara med ett billigt webbhotell men även det är ofta lätt att svälja för en organisation eller företag.

Källor


december 7th, 2022 by admin

Hyra en popcornsmaskin till fest

När man hör popcorn tänker nog många på de tråkiga snacks man fixar till i mikrovågsugnen. Men faktum är att det kan bistå med en upplyftande doft och känsla om det läggs fram på ett bra sätt.

Att hyra en popcornmaskin som på ett professionellt sätt tillagar färska och goda popcorn med härlig smak bidrar till en riktigt trevlig upplevelse om du frågar mig. Vanligtvis förknippar jag det med marknader och biografer men det är också något som förstärker känslan.

Just att professionella popcornmaskiner används i situationer som de flesta minns som positivt gör att det räcker att det luktar popcorn för att folk ska minnas det och det påverkar hela stämningen.

Jag har fått i uppdrag att arrangera en företagsfest där vi kommer att vara runt 70 stycken deltagare. Just popcornmaskinen kommer vara en väsentlig del där man går förbi den på väg in i lokalen och redan då ska den vara igång för lite försnacks till den som önskar. Senare på kvällen är det tänkt att den ska öppnas upp igen när allt övergått till mingel av ostyrd karaktär.

Jag har tittat på företag som hyr ut popcornmaskiner och det finns faktiskt en hel del att välja på. Sannolikheten är alltså stor att du kan hitta en leverantör om du också är på jakt efter det. Jag har spanat in dessa som verkar hänga ihop med Bergamunken AB och jag vet att de är en ganska stor aktör för uthyrning av t.ex. popcornmaskiner i just Stockholm.

Till skillnad från godis som lätt kan innehålla allt möjligt och även gelatin, så är popcorn ett bra vegetabiliskt alternativ tycker jag.


november 12th, 2018 by admin

Populära klädmärken för män

Att handla kläder online är rätt roligt och det finns väldigt mycket trevliga plagg från många populära klädmärken om man är ute efter det.

Jag tycker märkeskläder följer modetrenderna bättre samtidigt som det i 4 av 5 fall har bättre kvalitet och känns bättre. Jag tycker också att det ger en påverkan på min självkänsla när jag bär märkeskläder. Det kanske är löjligt men jag känner mig lite mer bekväm och det i sin tur styr ju hur andra uppfattar mig. För personer som kanske inte känner mig som vid en arbetsintervju eller dejt så är detta något man inte ska ignorera.

Jag brukar handla mycket av mina märkeskläder online och Johnells är nog en av de butiker jag gillar mest av allt. Jag tänkte gå igenom några av de märken jag brukar handla och som jag gillar mest.

Lyle & Scott

Lyle & Scott har snygga kläder och stilrena kläder som fungerar riktigt bra både till vardags och till festligheter.

Från Lyle & Scott har jag en handfull Piké-tröjor, någon T-shirt, shorts, byxor och skjorta. Jag tror även jag har en riktigt snygg halsduk från dem om jag inte missminner mig.

Jag gillar kvaliteten på deras plagg och designen passar mig riktigt bra. Däremot tycker jag mycket kan ”kännas likt” så en för stor andel av garderoben från detta märke är inte lämpligt.

Morris

Engelskt varumärke som är ganska intressant och kan ge en skön touch att ha lite från dem i sitt utbud.

De har både mer stilrena plagg men även modeller som sticker ut betydligt mer. Tycker här finns en del intressant som passar till vardags och även till jobb men jag har själv inte jättemycket plagg från dem.

Gant

För mig är Gant väldigt mycket casual-kläder med modern touch. Jag har någon sweatshirt från dem och jag tror även någon T-shirt jag fått när jag fyllt år.

Det är inte mitt favoritmärke men det fungerar absolut bra som komplement. Definitivt ett märke jag tittar på om jag letar efter ett plagg som ska passa en viss outfit. Ibland går det att få dessa plagg till riktigt bra priser med.

J.Lindeberg

J. Lindeberg är ett märke som står mig varmt om hjärtat och jag har en hel del plagg från dem. Jag antar att det är känsla som byggs upp över tid när man insett att vissa märken ofta kan ge en det man eftersöker.

Här har jag både T-shirts, Pikétröjor, Sweatshirts, Skjortor och även skor (sneakers). Jag har även Chinos och andra byxor från dem.

Detta är kläder som passar riktigt bra till kontorsmiljöer, AW och festligheter. Kanske är det mitt jobb som gör att det passar mig så bra. Men här finns mycket kul och snygga plagg. Gäller dock att slå till på rabatter och erbjudanden om man inte vill lägga mycket pengar.

Levi’s

Ett självklart val för många och mig med. Bra utbud av jeans och många modeller att välja på. Finns fler märken såklart men detta är standard känns det som.

Fynda med rabattkoder hos Johnells

E-butiken Johnells är ett bra ställe att köpa ovanstående klädmärken och är en riktigt trevlig butik med många exklusiva och bra varumärken att välja på. Ovanstående märken är alltså bara en liten del av vad du hittar där och vill du har märkesplagg bör du absolut ta en närmare titt på denna butik.

Jag brukar försöka få ner priserna genom rabattkoder när jag handlar online och Johnells är inget undantag här. Om man kan klippa bort 20% av de ordinarie priserna vid ett köp så blir det ofta flera tusenlappar när man handlar märkesvaror.

Ett alternativ som jag använt vid de senaste köpen är att titta på hemsidan tripwise.se som listar rabattkoder för Johnells och många andra butiker.

Rabattkoderna gäller oftast på ordinarie priser och gäller såklart inte på köp av presentkort som annars är något butiken erbjuder. Det är riktigt användbart vid juletider eller födelsedagar när man inte vet vad man ska ge. Däremot kan man kombinera presentkorten med rabattkoder om där finns några som är aktuella när personen väl i fråga tänker göra sitt köp.


juli 21st, 2018 by admin

3 Anledningar att hyra en Slushmaskin till företagsfesten

Ice Slush är en mycket trevlig tryck som kyler väldigt bra i varmt klimat. Det är en uppfriskande drink som finns i flera smaker och som kan ha många positiva effekter.

Här nedanför går vi in på några av fördelarna med att erbjuda s.k. Ice Slush till företagsfesten som ett udda och mer roligt alternativ till öl, vin, fördrinkar och annan klassisk dryck.

1. Det är uppfriskande

Ice Slush är en god dryck som är väldigt uppfriskande om det är varmt vilket gör att det lämpar sig väl under sommarhalvåret.

Planerar man att hålla i ett företagsevent från maj till september så kan en Slushmaskin rädda många skjortor och kavajer.

Kombinera med goda smaker så har festens deltagare flera intressanta alternativ och anledning att återvända för mer än en.

2. Det överraskar

Slushmaskiner återfinns vanligtvis på marknader, kaféer och i kiosker. Det är ingenting man förväntar sig på en företagsfest men det passar minst lika bra där.

Det är inte omöjligt att många positiva toner hörs under och efter festen med förslaget att tillhandahålla detta till gästerna. Har du tur går det kanske att välja smaker som matchar företagets färgprofil och får det i rätt tema.

3. Det är inte så dyrt att hyra

Att köpa in en egen stor slushmaskin avsedd för professionellt bruk är kanske inte aktuellt. Men att hyra in en maskin för ett event är inte så dyrt.

Runt om i Sverige finns det flera möjligheter att vända sig till företag som erbjuder uthyrning av just slushmaskiner. De kan även se till så du kan köpa alla nödvändiga tillbehör som behållare, sugrör och såklart smakerna som ska användas.


april 19th, 2018 by admin

Tips om du tänkt sälja din bostad

Har du funderat på att lägga ut din bostad till försäljning på t.ex. Hemnet och Blocket eller funderar du kanske på vad du skulle kunna få för din bostad?

Det finns väldigt många bra tips och tankar som du bör ta med dig innan du säljer din bostad. Ett bra sätt är att t.ex. läsa denna guide om du tänkt sälja din bostad och plocka på dig idéer där.

Några av de viktigaste aspekterna i att sälja sin bostad och få ut så mycket pengar går vi igenom här nedan.

Finansiering av ny bostad

Om du ska sälja din bostad kanske du redan bestämt dig för att du vill flytta till något nytt. Här är det viktigt att se över sin ekonomi och räkna med lite marginal då det inte är säkert du får så mycket för din bostad som mäklaren anger och som den värderas till. Idag är det dock rätt ovanligt att det slår nedåt men det kan hända om fel man kanske inte själv kände till dyker upp.

Idag köper de flesta sin nya bostad innan man sålt sin gamla vilket gör att du behöver under en period ha två bolån vilket sköts med ett s.k. Överbryggningslån men det ställer krav på att din bostad värderas av banken och om du tror du kan få mer för din bostad än vad den värderas till kan det begränsa din möjlighet att köpa det du vill.

Att först sälja sin bostad och sedan köpa en ny innebär stora risker vilket gör att de flesta väljer det andra alternativet.

Renovering och uppfräschning

Att fräscha upp sin bostad innan den värderas och framför allt innan den säljs kan i vissa fall vara ett utmärkt sätt att höja värdet på sin bostad. Oftast innebär detta att man är villig att spendera lite tid och pengar på att göra detta själv där t.ex. målning av väggar och byte av köksluckor hör till det lättare. Men vad du faktiskt tjänar på beror på vad du har just nu.

Om du bor i ett väldigt slitet hus så räcker det inte så långt att byta köksluckor och sätta in nya vitvaror som är energisnåla. I ett sådant fall får du vara beredd att göra väldigt mycket eller sälja det i det skick som det är.

Har du slitna väggar eller mörka färger så kan målning med ljus färg (vitt) göra stora skillnaden på hur man ser boendet på bild och i verklighet.

Sälja i rätt tid

Att sälja sin bostad i rätt tid är inte så enkelt som att schemalägga sin annons att publiceras en viss dag och allt är grönt. Marknaden av bostäder varierar över året och när som egentligen är bäst att sälja beror på hur många objekt som finns ute just i närheten.

Högtider som jul brukar generellt sätt inte vara de bästa månaderna men det om utbudet av bostäder är i princip obefintligt finns det ändå möjligheter att sälja sin bostad här. Ju färre objekt det finns att gå på ju större chans har du att du får så mycket fokus som möjligt på ditt.

Här kan det vara bra att ha en öppen dialog med sin mäklare men samtidigt är det svårt då man kanske först väljer att köpa sin nya bostad och sedan sälja sin andra vilket gör att tvingas försöka sälja i en specifik period och har sämre möjligheter att justera.

Här har Metro en ganska intressant artikel i ämnet.

Mäklare

Val av mäklare är inte helt lätt och det finns ganska mycket att tänka på här. Det finns fastighetsmäklare som tar väldigt lite betalt och som t.o.m. kan erbjuda gratis värdering av ditt hus. Mäklare tar olika mycket i provision men ju bättre de är på att sälja ditt objekt, ju större möjligheter har du att få bra betalt också.


december 3rd, 2017 by admin

Djurens rätt och val av produkter

Djurrätt är ett hett ämne och även en politisk fråga som ofta hamnar lite i skymundan tyvärr. Det är ett känsligt ämne som förmodligen är en av orsakerna till att ämnet på politisk nivå undviks även om vissa frågor och områden är mer självklara än andra.

Det är t.ex. mycket lättare att prata om djurrätt inom lantbruk och hur de ska leva fram till slakt än att prata om djurrätt när det kommer till tester för medicin och andra känsligare ämnen. Anledningen är att vi har ätit kött under så lång tid vilket gör att diskussionen sällan handlar om man ska äta kött eller ej utan bara om att göra det bättre för djuren och minska miljöpåverkan.

Testa produkter och medicin på djur är också ett känsligt ämne. Här skiljer det sig känslomässigt i debatten mellan vad för tester och vad för djur det är. Generellt kan man säga att människor har större tolerans av tester på möss och råttor än på djur som uppfattas som söta som t.ex. kaniner.

Det finns en hel del företag som utför tester på djur och som gör det i andra länder och där man kan komma undan med annan typ av behandling. Det finns t.ex. en lista med företag som testar på djur men som inte gör det enligt en princip som är bra och rättvist för djuren.

Vill man ta ställning och skapa förändring utanför den politiska debatten kan man undvika företag som inte försöker göra det så bra som möjligt på denna front. Det är ett sätt att tvinga företag till angling utan att införa nya lagar och det bästa sättet för folket att visa sin egentliga makt. Ofta räcker det med att så lite som 10-15% av befolkningen blir medvetna för att företagen ska börja justera sig då intäktsbortfallet blir för stort och risken för dålig PR ökar lavinartat.

När det kommer till djurrätt i Sverige har vi kommit långt även om det finns mycket kvar att önska. Att välja att äta vegetariskt är ett bra sätt att båda värna om djurrätten men även om miljön och i vissa fall även sin hälsa.

Att gå från att äta kött till vegetariskt kan vara en svår omställning då mycket av ens matlagning kräver nytänk. Det är ofta på denna punkt som många faller och till sist inte orkar länge då det känns för omständligt att förändra sig.

Vill man börja äta vegetariskt kan ett smart sätt vara att prova vegetariska matkassar under några veckor eller en ännu hellre några månader. Du kommer under en tid spara tid och slippa shoppa, få recepten och råvarorna levererade till dig i utbyte mot en något högre kostnad än om du handlat själv. Men det är en lite kostnad som har många fördelar och som hjälper dig in i bättre och nyare vanor.


november 24th, 2017 by admin

Folk belånar sig även på helgen

Det svenska skuldsamhället fortsätter att växa. Det kanske mest bidragande faktorn till att det svenska hushållens skuldsättning ökar är de ökade bostadspriserna som nått väldigt höga nivåer.

Bostadspriserna har alltid gått uppåt och har varit en del i utvecklingen av det moderna samhället och det finns många naturliga anledningar till varför de ökar och ökat snabbare än inflationen. Däremot finns det även flera orsaker som ökat bostadspriserna som möjligtvis är temporära och som snabbt kan få marknaden att svänga.

Hur som helst verkar det som att belåningen av hushållen fortsätter och idag är det inte konstigt att man lånar pengar för att shoppa kläder, gå på konsert eller för att resa utomlands en vecka på sommaren. Vi belånar oss generellt sätt mer och mer och färre väljer att spara till det man vill ha. En utveckling som kan vara väldigt farlig.

Smslån slog igenom kraftigt för ett antal år sedan och dessa lån tillsammans med andra mikrolån och krediter har gjort det väldigt enkelt för många svenskar att skuldsätta sig. Det går snabbt att få pengar vilket betyder att man kan ta spontana beslut för att snabbt fylla på sin månadskassa på bekostnad av framtida månader. För många är detta kanske inte något stort problem men för andra kan det vara direkt skadligt för ekonomin vilket även visas åter och åter igen i TV-programmet Lyxfällan.

Både smslån och snabblån har kommit till en nivå där du kan ansöka om lån på helgen och helgdagar för att bara minuter senare ha pengarna på ditt bankkonto. Du skulle teoretiskt kunna vara ganska alkoholpåverkad, inse att ditt bankkonto har slut på pengar bara för att kanske 15-20 minuter senare ha fyllt på kontot med flera tusen kronor.

Som tur är finns där ångerrätt på lån så man kan ju lösa det i efterhand om det skulle sluta med att man tar ett lån man ångrar. Men det är inte helt utan konsekvenser och har man redan använt pengarna man fick utbetalt så kanske man inte ens kan ångra det eftersom det skulle kräva att man betalar tillbaka det man fått.

Helglån med direkta utbetalningar gör det möjligt för många människor att spontant vara med på aktiviteter och shopping som man normalt sätt hade varit tvungen att tacka nej till på grund av sin ekonomi. På ett sätt tillför detta frihet för de som kan sköta det på rätt sätt. Det är kanske inget fel att låna pengar till en resa om man tillhör de som kan betala av det med nästkommande månadslön men alla har inte den möjligheten.

De senaste åren har skärpta regler införts på snabblåneföretagen och de som tillhandahåller smslån. Förra året tittade regeringen på möjligheten att införa ett räntetak på dessa lån för att även på så sätt eliminera diverse problem.

Hur mycket ansvar ska vi lägga på individerna, på låneföretagen och på regeringen. Helst vill man ha en bra marknad utan känsla av överstatlighet.

Källor:


maj 5th, 2017 by admin

Tips – Extra sovplatser till gäster

Har du någon gång haft gäster som sovit över hos dig så känner du nog till problemet med att erbjuda bra sovplatser.

Normalt sätt är gäster inte kräsna och att endast övernatta en natt brukar inte innebära för stora krav på sängplatsen, men hur kan du göra för att kunna bistå med detta? Det är inte säkert man vill att de sover i en soffa och man kanske inte har plats till extrasängar.

Hopfällbara sängar

En modell från Jysk

Har man ett extra sovrum som bara står där så kanske man har möjligheten att tillhandahållen en riktig permanent säng som gäster kan använda vid behov. Detta är dock få förunnat utan alternativet brukar vara att man ha hopfällbara sängar som man kan förvara i klädkammare, förrådet eller på liknande platser och då hämta de ifall gäster har behov av det (vilket kanske inte är så många gånger per år).

Hopfällbara sängar brukar ha en ganska tunn madrass och fungerar oftast bäst för barn. Vuxna sover generellt sätt dåligt i dessa även om en natt kan fungera bra.

Bäddsoffa

Bäddsoffa är ett populärt alternativ för att kunna tillhandahålla sovplatser till gäster. Speciellt i TV-rum eller i sommarstugor blir bäddsoffan lätt ett självklart alternativ.

Det finns väldigt många olika bäddsoffor att välja mellan och hur de görs om till sängplats skiljer sig mycket. Det har även förekommit att studenter i sin lilla lägenhet valt att han en bäddsoffa av just denna anledning. Det blir enkelt för släkt och vänner att sova över vid behov.

Bäddfåtölj

En möbel som många inte känner till men som faktiskt är extremt praktisk ur många perspektiv är just bäddfåtöljen. En bäddfåtölj fungerar på samma sätt som en bäddsoffa gör på det sättet att man gör om sittplatsen till sängplats.

Skillnaden blir såklart att där en bäddsoffa i vissa faller ger sovplats till två personer så ger bäddfåtöljen endast sovplats till en person. Men en fåtölj är en mycket smidigare möbel att placera i ett rum och därför väljer många bäddfåtöljen som extra alternativ för just detta.

Bäddfåtöljen är mycket lättare att få in i ett extrarum man har hemma som t.ex. ett hemmakontor, i vardagsrummet bredvid soffan eller någon av barnens rum. Två bäddfåtöljer är också ofta mycket lättare att möblera med än vad en bäddsoffa är. Föreställ dig ett rum som ni har över och du placerar bäddfåtöljerna i hörnet av rummet med ett litet bord närmst hörnet och bäddfåtöljerna sidan om. Det bildar en perfekt liten läshörna, tar upp liten del av rummet men ger ändå två sovplatser vid behov.

Madrasser

Ett annat alternativ är att bara tillhandahålla madrasser. Uppblåsbara är såklart lättast här men även vanliga madrasser att rulla ut kan vara ett alternativ. Dessa behöver knappast någon djupare förklaring och du kan hitta helt okej uppblåsbara varianter på många billigare varuhus som t.ex. Jysk.


mars 24th, 2017 by admin

Vägglampor utomhus med solceller för bättre miljö

Vägglampor som monteras utomhus är en trevlig detalj att ha på sitt hus och i trädgården för att lysa upp mörka kvällar. Men ofta står de på när det inte behövs och det kan vara svårt att reglera dem på ett sätt så att det blir bra.

Att ha lampor som står på när det inte behövs är såklart dåligt för miljön och det är lätt att man glömmer ljuset på om det är utomhus. Det finns lite olika lösningar för detta där t.ex. en timer styr så lampan endast lyser från t.ex. 17-03 och är resten av dygnet avstängd oavsett om man satt på ljuset eller ej.

Den bästa lösningen är däremot att montera vägglampor utomhus med solceller. Även i mörka Sverige på vinterhalvåret så fungerar dessa modeller väldigt bra och de fungerar på så sätt att under dagen när det är ljust så laddas ett batteri upp av solceller och när mörkret kommer så tänds lampan och ger ljus i omgivningen. Även om inte lampan skulle kunna vara på hela natten så räcker det ofta väldigt långt och ger ett behagligt ljus i trädgården.

Det är ofta under vinterhalvåret som man faktiskt behöver detta och det är också då elen är som dyrast. Om man funderar på att köpa vägglampor att ha utomhus, ta då en titt på de med solceller och även om det inte skulle passa överallt så kanske det är exakt rätt på något ställe.

Utomhusbelysning som drivs av solceller är ett väldigt bra och använder helt enkelt inte onödig el.


december 12th, 2016 by admin

Trump blir president – katastrof för miljön?

Trump vann lite lagom förvånande presidentvalet i USA och det är väl knappat någon som missat detta så här lite mer än ett dygn senare.

Tidningarna i Sverige och runt om i världen har ju inte varit sena med att dra igång och berätta om hur osäkert läge det nu kommer bli med allt ifrån miljö till nationens säkerhet.

Vad Trump sagt om den globala uppvärmningen och hans ointresse i miljöfrågor är givetvis något som skrämmer. Världen behöver hela tiden jobba mot att bli bättre och vi har inte hur lång tid på oss som helst att fixa det. USA som är ett land som förbrukar mest resurser per invånare är ett land som måste visa vägen för fattigare länder som ska ta efter.

Så om Trump står fast vid sina åsikter (vilket man såklart inte vet) så kan det absolut bli problematiska år framöver. Men det gäller att ge honom en chans även om man såklart undrar om man klarar av det.


november 10th, 2016 by admin

Miljö och säkerhet för våningssängar

Våningssängar-säkerhet-och-miljö

När det kommer till miljöfrågor ligger Centerpartiet långt fram med många bra förslag. Det är heller inte konstigt att Centerpartiet väljer att aktivt jobba med miljöfrågor både på nationell nivå men även nere i EU.

Säkerhet kring produkter som tillverkas är något som ofta bedrivs på EU-nivå som på så sätt kan reglera produkter för ett stort antal länder. Dels ökar de säkerheten och dels blir det lättare för företag att ta fram produkter som slipper specialtillverkas för olika länder, i alla fall inte på samma sätt som om EU inte tagit besluten i dessa frågor.

Våningssängar är ett typexempel på en produkt där både miljö och säkerhet är väldigt viktigt. Det finns ett stort antal våningssängar som tillverkas och säljs online. Många är tillverkade av olika Europeiska företag och som alla tar hänsyn till de regler som finns.

En våningssäng är en säng som har minst två bäddar staplade på höjden för att utnyttja golvytan mer effektivt. Det är populära sängar i så väl barnrum som i sommarstugor och varje år säljs det tusentals våningssängar bara i Sverige. En våningssäng måste dock följa vissa EU-direktiv och de bör även vara tillverkade i material som anpassade för sängar och målade i godkända färger.

Det finns alltså en hel del att tänka på vid tillverkning av en våningssäng och något som du som köpare också måste kunna lita på. Den övre bädden t.ex. måste ha skyddande sidor som gör att man inte kan trilla av. Ramen behöver inte täcka hela långsidan så det är okej med modeller som lämnar lite utrymme för stegen. Det viktiga är att något stort tar emot om man i sömnen rullar utåt. Fallskador från våningssängar kan vara riktigt allvarliga både för vuxna som barn.

Något annat som är viktig är avstånden mellan reglar. Det får inte vara så stort att man kan trycka in ett huvud och fastna då våningssängar just ofta användas av barn.

Materialet i våningssängen måste vara noggrant valt och stabiliteten av en våningssäng är också viktig. Den ska tåla hårt slitage och ändå kännas stabil då barn som kommer upp i åren mycket väl kan få för sig att klättra på sidan och leka i sängen på ett sätt som tillverkaren har svårt att sätta sig in i.

Det är inga lätta frågor att ta beslut i och våningssängar är bara en av en uppsjö av produktkategorier som behöver regleras. Något som kan vara värt att tänka på innan man kritiserar EU allt för hårt. Där finns två sidor av varje mynt så att säga.


oktober 26th, 2015 by admin

DÖ borta och kovändning kommer en efter en

Det var precis så att Löfven fick igenom sin budget innan DÖ sprack då Kristdemokraterna (KD) valde att rösta för att direkt ta ett aktivt avstånd från DÖ och inte längre stödja denna överenskommelse. De andra Allianspartierna som länge skyddat DÖ var snabba med att säga att de nu endast kan se överenskommelsen som bruten eftersom ett parti lämnat och därför gäller den inte alls längre.

Löfven var givetvis inte sen med att hänga läpp och tyckte att det var mycket dåligt av partierna att inte stå fast vid överenskommelsen som skulle gälla fram till valet 2022, alltså två mandatperioder. Det är inte utan att man himlar med ögonen när någon skriker svek när han själv svikit vallöfte efter vallöfte till en grad att man förväntar sig det.

Centerpartiet känns ändå som ett av de partierna som försvaret DÖ hårdast och det är väl på gott och ont. Men jag kan inte sluta fundera över om hela KD-utspelet var planerat från Alliansens sida. De insåg kanske att KD:s stämma låg nära till hands och att där fanns ett stort tryck på att lämna DÖ. Partiledarna Ebba Busch Thor agerade givetvis för att stå fast vid DÖ eftersom överenskommelsen från början var en uppgörelse mellan partiledarna (även om det var företrädaren Hägglund som ingick i den).

Det jag undrar här är om inte allting var ett enda stort teaterspel där hon egentligen ville lämna DÖ också men genom att spela den rollen framstod det hela mer annorlunda och att det inte var Alliansen utan KD som ville detta. KD blev i mångas ögon ändå hjältar (i alla fall på den högra sidan) och det gynnar partiet och Alliansen fick lämna en överenskommelse de aldrig från början skulle ingått.

Nu står vi inför FÖ (Flyktingöverenskommelsen) men jag tycker det hela mest är ett spektakel för att hålla SD borta från inflytande i frågorna. Man kan tycka som man vill här men SD är ändå inte stora nog att få igenom något som de andra partierna inte vill, även om de skulle bli tungan på vågen i dessa frågor lär inte förslagen som riksdagen röstar igenom vara ”rasistiska” då det krävs att nästan ett helt annat block stödjer det.

Ett problem idag är att väljare ser smutsen som kommer fram vid tö. Detta gör att lögner som tidigare lagts fram nu måste avslöjas. Flyktingpolitik, Invandringspolitik och kanske framför allt integrationspolitik är ett hett ämne nu. Det är ingen tvekan om att den mängden flyktingar som kommer till Sverige just nu är ohållbar i längden. Bara på ett år skulle vi ta emot runt 600-700 tusen invandrare. De kostnader som detta bidrar med skulle i min mening kunna få Sverige på fall. Kombinera detta med att vi har en bostadsbrist och en bostadsbubbla så kan fallet bli enormt hårt. Det är heller inte så att andra länder inte varnar oss då även våra grannländer anser att vi är lite väl generösa.

Så vad är det då för smutsigt som kommer fram? Lögner som att invandring bara berikar Sverige och att vi tjänar mer på det än vad det kostar. Invandring påstås också vara ett måste för Sverige. Båda dessa påståenden kan vara sanna men det beror på hur politiken bakom ser ut och det är också väldigt generella påståenden. Givetvis är invandring till ett land bra och även om det kanske inte är ett ”måste” så berikar det garanterat landet och man gynnas av det. Men ju större kulturskillnader det är på landets befolkning och de som invandrar ju längre integrationsprocess bör man räkna med. Om invandringen består av anhöriginvandring och flyktingar från länder med låg utbildningsnivå så blir det främst en belastning för landet rent ekonomiskt de närmsta decennierna. Det är inte så konstigt då det tar längre tid för dem att komma ”ikapp” och sedan få jobb så de kan börja ge tillbaka till landet.

Det är ingen slump att Löfven & Co nu helt svängt i något t.ex. SD tryckt på väldigt länge: att de som nekas asyl ska lämna landet. Idag har vi t.ex. politik som ger dessa gratis tandvård m.m. Detta har klubbats igenom under en tid när vi ansåg att det var synd om dem. Nu helt plötsligt ska de ut ur landet.

Jag tror vi lever i en tid där politikerna på kort sikt kan komma undan med förnekelser och lögner men vill man vinna väljare på lång sikt så gäller det att spela med öppna kort och mer transparens. Det är när väljarna känner sig missnöjda och lurade som de också är beredda att missnöjesrösta och i ärlighetens namn varför skulle man inte det? Man blir lovad massa om block X kommer till makten och efteråt får man fingret och bilden av maktgalna personer som säger vad som helst bara de blir folkvalda.

 


oktober 26th, 2015 by admin

Hyrbil – Ett miljövänligare val för många

hyrbil-miljö

Det är ingen hemlighet att Centerpartiet är ett riksdagsparti med ett stort fokus på miljö. Även om de är en del av Alliansen tillsammans med Nya Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna så är de ett väldigt centralt parti som möjligtvis trillar strax åt höger.

Centerpartiet har länge varit ett parti för de som inte bor centralt och som har behov av att transportera sig ibland ganska långa sträcker varje dag. Detta har gjort dem till en viss motståndare för högre skatter när det kommer till vägskatt, bilar och bensin.

För de som bor centralt i Stockholm och som har familj och vänner där så är kanske inte en bil ett måste, men för de flesta svenskar är det ändå något som är ett måste. Däremot finns det många hushåll som pendlar till jobbet med benen, cykel, buss och/eller tåg. För dessa människor är en egen bil som står i garaget kanske inget måste. Det är förmodligen en stor grupp människor som skulle klara stora delar av vardagen utan just bil men som ändå har en för de tillfällen det blir ett måste.

Att ansluta sig till en bilpool har länge varit ett alternativ men det är ändå något som inte slagit igenom på tillräckligt stor front. Något som däremot blir allt mer populärt är att använda sig av hyrbil för de tillfällen man verkligen behöver bil.

Priserna på hyrbilar har sjunkit kraftigt under de senaste åren och de är något som även bekräftas om du söker på Hyrbilguiden.se. Detta har i sin tur öppnat möjligheterna för många hushåll att istället vända sig till uthyrningsfirma av bilar vid de tillfällen som de verkligen behöver en.

Det kan vara så enkelt som att man behöver en hyrbil för en veckas semester på sommaren och ytterligare två gånger för att hälsa på någon släkting som bor lite dumt till för att buss eller tåg ska vara ett alternativ. Pengarna man sparar på att vid dessa tillfällen använda sig av en hyrbil istället för att äga en egen bil är väldigt stor. Oftast betalar du ett fast pris för hyrbilen där fria kilometer ingår. Det enda du behöver göra är att lämna tillbaka hyrbilen med full tank.

Hur kan en hyrbil vara miljövänligare?

Om man nu ändå använder en bil när man behöver en, hur kan det då vara mer miljövänligt än att äga en egen bil? Det finns egentligen tre förklaringar till detta och även om inte alla passar in i alla situationer så blir hyrbilen ändå mer miljövänlig överlag.

Här är anledningarna som gör hyrbilen mer miljövänlig:

  • Hyrbilar har oftast en kortare livslängd och byts ut mot nyare bilar med ny teknik. Detta medför lägre utsläpp tack vare bättre motorer.
  • Om du inte äger en egen bil så vänder du dig endast till hyrbilen när du verkligen behöver den. Det är en stor risk att ens egna bil hade använts oftare och således bidrar till mer utsläpp.
  • En hyrbil används av flera och därmed behövs det tillverkas färre bilar som förbrukar färre naturresurser som för eller senare måste återanvändas.

mars 20th, 2015 by admin

Centerpartiet saknar utländska ledamöter

Sveriges-Riksdag

För ett par dagar sedan publicerades det uppgifter om andel utrikesfödda bland ledamöterna hos respektive parti i Riksdagen. Jag kan tycka att dessa typer av siffror ofta är ganska meningslösa att titta på men samtidigt bör de heller inte sticka ut för mycket för något parti.

Vänsterpartiet är det parti som har flest ledamöter med utländsk bakgrund med 23,8%. Det var kanske inte någon överraskning och inte heller var det någon överraskning att Sverigedemokraterna har ett lågt värde på 4,1%.

Sverigedemokraterna är dock inte ”sämst” i frågan utan Centerpartiet har inte en enda med utländsk bakgrund. Det är inte den typen av marknadsföring som Centern önskar eftersom klimatet i frågan är ganska hett.

Det är egentligen inte så konstigt att andel med utländsk bakgrund är färre än om man ser till hela Sveriges befolkning. Det tar ofta tid att lära sig språket och komma in i ett nytt samhälle på riktigt och att vända sig till politiken är kanske inte det första man gör.

Det kanske hade varit mer intressant att titta på hela partiet i så väl riksdagen men även i kommuner, eller i alla fall i de största kommunerna.

Källa: di.se


mars 19th, 2015 by admin

Elektroniska körjournaler nästan ett måste

elektronisk körjournalAtt föra en körjournal har länge varit ett måste för att kunna få tillbaka pengar utan att Skatteverket säger stopp. Tidigare skrevs dessa förhand där man antecknade sträcka och mätarställning i fordonet förhand i en journal, men nu har elektroniska körjournaler tagit över mer och mer.

En elektronisk körjournal som på elektroniskkörjournal.se är egentligen en ganska liten apparat som du har med dig i bilen. Antingen så följer det med en display och knappar som du hanterar den med eller så kopplar du din telefon med tillhörande mjukvara och styr den elektroniska körjournalen på det sättet.

För att en körjournal ska vara godkänd av Skatteverket krävs det att den uppfyller ett antal punkter. På länken ovan hittar du mer information om detta vad som krävs. Lagar och krav kan skilja sig från land till land så var försiktig med att beställa en körjournal från utlandet om du tänkt använda den i Sverige för att i ett senare skede göra avdrag för drivmedel eller fordon.

En elektronisk körjournal är mycket enklare att hantera då den kopplas direkt till fordonet och du men några få enkla knapptryckningar kan markera om det är en privat resa eller en i tjänsten. Om du kör med din bil i tjänsten och ofta kör tungt lastad eller med t.ex. släp så kan det vara smart om din elektroniska körjournal kan mäta bränsleförbrukningen så du får ett rättvist värde att gå på.


februari 13th, 2015 by admin

Hur jag hittade en bra pepparkvarn

Bra pepparkvarnUnder många år förundrades jag över hur dåliga många pepparkvarnar var och jag gick igenom ett flertal under denna tid. Jag tycker det är mycket snyggare att använda sig av en riktig kvarn snarare än att ställa fram ett kärl med färdigmalen peppar. Dels är det känslan som återges när man själv maler pepparn över maten, men det är även design och andra intryck.

De första två pepparkvarnarna jag hade minns jag inte var jag köpte dem, men det är inte omöjligt att någon av dem var köpt på typ IKEA eller liknande. Den ena fick problem med mekaniken och blev extremt trög efter ett tag. Men det gick liksom inte att öppna upp den och försöka laga problemet utan att förstöra höljet utanför, så det var bara att kasta.

Den tredje pepparkvarnen var inte heller så bra som jag önskat. Den köpte jag på DUKA om jag inte minns fel. I princip hände samma sak med den. Mekaniken gick sönder till den grad att den inte alls gick att vrida om längre. Jag vet vad ni tänker, det är inte normalt att förbruka så många kvarnar så det måste vara mitt handhavandes fel, men så är det inte!

Min fjärde pepparkvarn köpte jag på Cervera, men där sprack hela pepparkvarnen efter några månader. Gick till Cervera och de sa att det var vanligt så de ersatte med en ny utan behov att visa upp kvitto. I väntan på att denna också skulle ge upp och spricka så var jag på kalas hos min morbror som hade en sjukt snygg pepparkvarn som jag var tvungen att fråga om. De hade haft den i flera år och efter alla mina problem trodde jag knappt på dem. De sa att de också gått igenom ett par kvarnar och att denna var den bästa de hade provat.

Några månader sedan sprack den från Cervera igen på liknande sätt. Denna gången hade jag väl haft den ett år eller så. Bättre än första gången men inte bra nog. Beslutet var nu enkelt och jag valde att prova samma bra pepparkvarn som min morbror haft. Om han haft tur eller ej var upp till bevis så jag beställde pepparkvarnen från Culina.se som snabbt levererade hem ett exemplar till mig.

Nu snart ett år senare finns där inga tecken på att den skulle vara sliten eller börja ge upp. Jag kan inte annat än hoppas att min håller flera år, vilket den borde. Jag använder den nästan dagligen i matlagning och de står ofta på bordet för de som önskar lite mer tryck i maten. Det ska inte vara för mycket begärt att kräva att de håller i några år i alla fall.


februari 9th, 2015 by admin

Centerpartiet framåt i Februarimätning

Centerpartiet går framåt i Demoskops februariundersökning med 0,5 procentenheter till 5,8%. Björklunds Folkpartiet har däremot större problem och den senaste tidens utspel har förmodligen påverkat partiet negativt vilket gör att de nu når sämsta siffrorna sedan 2007.

Totalt sätt går Alliansen framåt med 0,6 procentenheter och S, V, MP tappar med 0,3. Detta gör att blockskillnaderna nu minskat ytterligare även om det fortfarande är 4,7 i skillnad.

Du hittar mer information på di.se.


februari 6th, 2015 by admin

Bo billigt på hotell i Sverige

Ofta när man pratar om resor och semester är det lätt att man direkt börjar tänka på exotiska resmål runt om i världen eller sin favoritcampingplats på västkusten, men Sverige är faktiskt ett väldigt stort land med väldigt många platser värda att besöka.

En fördel att resa inom Sverige är att nästan all turistinformation finns tillgänglig på svenska så oavsett om du ska besöka ett museum eller letar en guide för Kebnekaise så kan du vara säker på att du kommer förstå.

Att resa inom Sverige och bo på hotell förknippas kanske inte vanligtvis med vad som är billigt. Men det finns väldigt många hotell som håller ett lågt pris och speciellt i svenska storstäder där utbudet är bättre.

Stockholm, Göteborg och Malmö är Sveriges tre största städer som alla är värda ett besök då och då. Utbudet på hotell är väldigt bra och det finns väldigt mycket att göra i städerna och dess omnejd. Reser du med bil har du dessutom en större frihet att bege dig iväg på bilturer till platser som du kanske inte annars hade kunnat besöka. Bor du på hotell i Malmö och en bil tillgänglig kan du ta dig till flera fantastiska sandstränder väldigt enkelt. Perfekt om sommarvärmen ligger på.

Så bokar du till bästa pris

Det finns väldigt många sidor som kan hjälpa dig att hitta och boka bra hotell i Sverige, men inte alla fokuserar på att hjälpa dig att hitta så billiga hotell som möjligt.

Om du på ett enkelt sätt vill leta efter billiga hotell i Sverige så bör du besöka denna sida:
http://billiga-hotell.nu/sverige/

Populära resmål i Sverige på sommaren

Nästan hela Sverige består av populära resmål och många av dem blir bara populärare på sommaren. Stockholm lockar t.ex. turister året runt, men det är ingen tvekan om att det är just på sommaren som de allra flesta reser dit.

Gotland med Visby är ett annat typexempel som verkligen blommar upp under sommaren och likaså gör Öland med t.ex. Böda Camping. Det finns så många platser som vaknar till liv på sommaren i Sverige och det är det som är så fantastiskt. Lysekil på västkusten är ett annat exempel som exploderar av turismen på sommaren. De flesta av dessa resmål har ett bra utbud av hotell i närheten.


november 12th, 2014 by admin

Billiga vinterdäck från Nokian

Nokian är kända för sina imponerande vinterdäck. De var världens första däcktillverkare som faktiskt tillverkade ett däck specifikt anpassat för vinterväglag. Sedan dess har det ständigt varit ledande med att ta fram de bästa vinterdäcken år efter år.

Det har hänt mycket sedan 1934 när Nokian tog fram det första vinterdäcket och videon ovan demonstrerar hur historian kring Nokians vinterdäck utvecklats.

Nu kanske du undrar hur en däcktillverkare som Nokian kan göra billiga vinterdäck? Om du inte redan tittat på priserna för deras vinterdäck så kan du säkert se att det finns flera andra däcktillverkare som har billigare vinterdäck att erbjuda. Men man måste verkligen väga in alla aspekter för att kunna väga hur billigt ett vinterdäck faktiskt är.

Om man jämför populära tillverkare som Goodyear, Continental, Nokian och Michelin så inser man att priserna för Nokians däck helt klart ligger bra till, i alla fall om man tittar på vinterdäcken hos nordendack.se. Dessutom står sig inte vinterdäcken bara bra i pris mot konkurrenter, de presterar också i topp och vinner ofta tester av vinterdäck.

Men som jag skrev innan så finns där väldigt många billiga vinterdäck som kostar mindre än Nokian, men en aspekt som man måste ta hänsyn till är hur mycket ett däck minskar bränsleförbrukningen. Det kanske kan tyckas vara tramsigt att titta på men däcken är friktionen mot marken och här är Nokians vinterdäck 6% bättre än konkurrenter. Om du köper ett väldigt billigt vinterdäck istället för ett bra vinterdäck av Nokian förbrukar din bil kanske mer bensin. På 5000 mil blir det över 2000 kronor, en summa som enkelt täcker mellanskillnaden. Att välja Nokian blir i slutändan det billigaste vinterdäcket och det bästa.

Även om priset styr så är det i slutändan ändå en säkerhetsfråga vilket vinterdäck man ska ha. Välj det som känns bäst för er, men gör det med omsorg och räkna på alla aspekter så ett billigt vinterdäck inte blir onödigt dyrt i det långa loppet.


oktober 14th, 2014 by admin

Miljöministern Åsa Romson oaktsam mot miljön

Så löd en av många rubriker kring Åsa Romson (MP) efter Expressens avslöjande och med vilken färg hon använt för att måla sin båt. Det hela gällde att hon målat båten med en kopparbaserad färg vilket är förbjudet och som är miljöfarligt och speciellt dåligt för Östersjön.

Miljöministern lever knappast som man lär. Efter mycket om och men visade det sig även att hon använt sig av grön diesel på båten vilket inte är lagligt då det har lägre skatt vilket även gjorde Skatteverket intresserade.

En annan intressant fotnot till det hela är att hon även valt att flyga från Bromma trots att hon och hennes parti lobbar för att den ska strängas.

När det kommer till miljö är det väl egentligen frågan om inte MP bara försöker vara hipsters medan resterande partier försöker driva en sundare politik och där centern givetvis är i framkant med miljöfrågorna.


oktober 10th, 2014 by admin